Няма коментари

Защо да купим имот в кв. Ветрен, Бургас?

имоти ветрен

Защо да купим имот в кв. Ветрен, Бургас?

Все повече семейства с добри доходи и финансови възможности търсят варианти за излизане от големите градове. Достигането до определено развитие в кариерната йерархия, което е разбира се и добре заплатено, кара много хора да се замислят за смяна на своето местожителство. Именно такъв един интересен и много красив квартал е Ветрен.

История

Минералните извори в района са известни още от древността, като според исторически сведения първите данни за тях са от 4-ти век пр.н.е., от времето на Филип II Македонски. Легендите твърдят, че от древността хората посещават мястото, за да се лекуват. Балнеологичния център процъфтява и набира такава популярност, че хора от близо и далеч, от простолюдието и дори римски и византийски императори, български владетели и дори османски султани идват, за да се лекуват. Според други исторически данни съпругата на римският император Тиберии ІІ се излекувала при посещението си на минералните извори във Ветрен и в като символ на благодарност подарила своята мантия на местната църква.
По времето на Народна Република България, мястото носи друго име – Житарово. Наречено е било на първият комунистически кмет на Бургас – Петър Житаров. След това обаче Ветрен възстановява своето име с което е известен и до днес. Самото име не е случайно избрано. Много от основните заселници на квартала са преселници от територии на днешния град Ветрен и от там идва неговото име. В селото има заселници и от Източна Тракия.

Близо до града

Село до 2009 година, днес Ветрен е със статут на квартал на Бургас. Населеното място е разположено само на около 15 км. от центъра на морския град, по пътя към столицата. Макар извън града, кварталът предлага прекрасни условия за живеене, особено на хора, които искат да са далеч от шума и градското натоварване. Жилищата са основно къщи, изградената инфраструктура е съобразена с нуждите на населението. В рамките на Ветрен е изградена и новата болница на Бургас – Дева Мария. Има едно училище – Христо Ботев, като неговата сграда е построена през 1981г. Първата постройка, която е била предназначена за училище се изгражда през 1932г. Територията на първото училище била съвсем скромна – две учебни стаи, коридор и канцелария. Въпреки това просветната дейност продължила да се развива.

Има минерални бани

Неизменно името на квартала се свързва с това на минералните извори. Популярни от древни времена и привличали огромно множество от хора, изворите си остават запазената марка на района. На територията на района работи Специализирана болница за рехабилитация – Бургаски минерални бани, която предлага различни балнео терапии съобразени с конкретните нужди на пациента. Климатът на района е сравнително мек и приятен, което позволява провеждането на целогодишно балнеолечение и профилактика.