Няма коментари

Имоти в кв. Банево – тишина, спокойствие и природа

имоти квартал банево

Имоти в квартал Банево? Защо пък не!?

Квартал Банево е изключително красиво и приятно място не само за отдих, но и за живот. Подобно на близкия до него квартал Ветрен, мястото е в зоната на т.нар. Бургаски минерални бани. Историята на квартала е много интересна, а в последните години се наблюдава ръст на търсенето на имоти в Банево. Причините са различни, но основната е цялостната тенденция хората с добри доходи, стабилна работа и добри финансови възможности да търсят варианти за живот извън големия град. Разстоянието до Бургас е около 17 км, но разстоянието се минава бързо, поради добрата инфраструктура и бързия прав път Бургас – София, в който се включват всички идващи от кв. Ветрен и кв. Банево. Сутрин и вечер се пътува до центъра на Бургас около 15-20 минути в зависимост от трафика.

Възникване и история

Локацията на мястото – около минералните извори на Бургас е изключително привлекателно за туристите. Основната част от имотите в квартала са с предимно равнинна структура. Мястото е разположено в подножието на три хълма. За разлика от Ветрен, кв. Банево има много по – различна история на поява и развитие. След римския период и падането на страната под Османско владичество мястото е наречено Лъджа, което в превод от турски означава „горещ минерален извор“. През част от османския период селището е било част от чифлика на Юсуф баше. След Освобождението в селото се заселват много бежанци от Одринска Тракия, а през 1934г. мястото е преименувано от Айтоски бани както е било известно в Баня. През 1950 година мястото се нарича Банево.
Заедно с Ветрен, през 2009г. Банево е присъединено към Бургас и променя статута си от село на квартал.

Инфраструктура

От към инфраструктура – състояние на улиците има какво да се желае. Въпреки това кварталът е обезпечен с директна връзка от Бургас. Линията е №30 на бургаската фирма Бургасбус, като автобусите тръгват от АГ „Запад“. Тъй като районът все още не е пренаселен има достатъчно места за паркиране, а повечето къщи разполагат със собствени парко места и гаражи. А все пак в студените зимни дни гаражът си е истинско удобство, ако трябва да изровите автомобила си от преспите.
В центъра на квартала се намира местното основно училище, читалището и най – голямата детска градина на територията на град Бургас. Читалище „Христо Ботев“ развива изключително активна дейност, като предлага различни школи за деца и възрастни.

Развитие днес

Макар и доскоро със статут на село, повечето имоти в Банево и съседното Ветрен са къщи, като в момента се предлагат немалко свободни площи за строеж. Самото населено място се отличава с изключително добре запазената зеленина, широки тротоари, тишина и спокойствие. В последните години се наблюдава засилен интерес към двата района именно поради възможността за придобиване на имот в Банево – тишина, спокойствие и в същото време близо до големия град. Кварталът става много привлекателен за чужденци, и в последните години имоти в Банево придобиват много британци и руснаци.

Чудите се дали да не потърсите имот в кв. Ветрен? Прочетете защо да купим имот в кв. Ветрен.