Няма коментари

Имот под наем – плюсове и минуси

имот под наем

Животът в имот под наем има както много положителни, така и немалко отрицателни страни. Докато в чужбина подобна практика е много широко разпространена, в България това все още не е така добре прието. Разбира се има и редица разумни причини за това и на първо място стоят икономическите причини. Какви са плюсовете и минусите при използването на имот под наем?

Плюсове

– Лесна смяна на мястото при нужда
Животът в имот под наем дава възможност за лесно преместване в друг район, град или дори страна. Много често този вариант се ползва от младите хора, защото могат да изберат къде да живеят и ако сменят работата си лесно да сменят и жилището.

– Не изисква голяма инвестиция за поддръжка.
Имайки собствен имот в него ежедневно се правят различни инвестиции и подобрения. Когато обаче домът не е собствен, не е задължително правенето на големи вложения във вид на ремонт или покупка на мебели.

– Може да се избере локация, която е невъзможна за покупка
Живеейки в имот под наем човек практически може да избере имот във всяко едно кътче на града, където да се установи. Център, покрайнини, предградия, около определени обекти. Ако реши да си купи имот в тези райони обаче може да се окаже, че цените са в пъти по – високи, отколкото даденият клиент би могъл да си позволи.

Недостатъци

– Няма много опции за самостоятелно декориране и подреждане на жилището
Много от наемодателите не позволяват правенето на каквито и да било ремонт в техния имот или размествания в даденото жилище. Това разбира се трябва да се договори предварително, както и да се уточни за чия сметка ще се купуват нови мебели при нужда или кой ще плати за текущата поддръжка на входа и т.н. Някой собственици не желаят големи промени по своите имоти, така че няма как даденото жилище да бъде обзаведено, оформено и декорирано по личен вкус.

– Ежемесечни плащания на наем и комунални услуги.
Фиксираните разходи са сред основните недостатъци, макар това да е и положителна страна. Следейки своите ежемесечни разходи наемателя може да си създаде представа кое кога трябва да бъде платено и каква ориентировъчно е неговата стойност. Наред с наема вървят и всички останали плащания като лични сметки, покупка на храна, поддръжка на автомобил и т.н. А именно нахвърляните един върху друг разходи карат заплатата да изчезне във вид на касови бележки.

И се пак не е мое…
Немалко хора искат да притежават свое собствено жилище, което да оставят един ден на децата си. Това е и основата причина за тегленето на различни видове заеми за покупка на жилище. Въпреки всички условности притежанието на жилище дава известна доза увереност в бъдещето.

А в следващата статия научете 5 съвета при избор за покупка на къща.