Няма коментари

5 съвета при избор за покупка на къща

покупка на къща

Покупка на къща – подобно на покупката на апартамент изисква освен сериозна документация и внимание към малко повече детайли. За разлика от апартамента, където поддръжката на входа и общите части обикновено се прави от всички живущи, къщата ще бъде изцяло в ръцете на своя собственик. Той ще се грижи за необходимите ремонти и околното пространство. Колкото и да бъде приятен живота в къща, не всички райони имат едни и същи условия на живот. Какво трябва да се гледа при избор на къща?

1. Локация

Най – първият фактор при избор на покупка на къща, който се взема под внимание е локацията. В зависимост от предназначението на къщата тя може да бъде както в околните до дадения голям град квартали, така и по – далече. Близостта до града е удобна, когато се изисква ежедневен път до работа, училище, детска градина. Важно е наблизо да има и лечебно заведение в случай на нужда.

2. Инфраструктура

Каква е цялостната инфраструктура в района, има ли изградена канализационна мрежа, планира ли се такава, в какво състояние са улиците, уличното осветление, има ли паркове и градини в близост. Може ли да се практикува туризъм – има ли планина или други места за разходка, каране на велосипед, походи и т.н?

3. Общо състояние на района.

Какво е цялостното развитие на района – ниво на престъпност, стандарт, данъци, наличие на оператори предлагащи различни услуги. Има ли чести спирания на тока или това е рядкост? В какво състояние е канализационната мрежа – често ли се спира водата поради аварии? Какви детски градини, детски ясли, училища и възможности за спорт на децата има в райнона?

4. Каква е къщата, има ли нужда от ремонт?

Има различни видове къщи предлагани на пазара на имоти, особено в районите около големите градове. Някои от имотите са нови и добре поддържани, други са стари имат нужда от ремонт. Дали всички документи са изрядни – планове на къщата, договори с доставчици на комунални услуги, скици на къщата и двора. Отговарят ли границите на имота на съответния устройствен план? От тези параметри често зависи и цената на жилището. Каква е къщата и дали има нужда от сериозни или само козметични подобрения? В какво състояние са тръбите и електрическата инсталация? Дали ще има нужда от основен ремонт или само от направата на някои дребни поправки? Какво е отоплението – ток, парно с дърва или пелети?

5. Двор

Какъв е размера на двора? Има ли допълнителни постройки в него? Има ли гараж? Налични ли са помощни постройки като бараки например. Има ли барбекю или място за такова? В какво състояние е двора – дали е поддържан или занемарен? Има ли обособено място за зеленчукова градина или само за трева и отглеждане на цветя?
Покупката на къща е сериозна инвестиция, често пъти по – голяма от тази при закупуването на апартамент, така че е редно да се гледат всички детайли.

Много въпроси нали? Сигурни сме, че изборът при покупка на къща може да е много по-лесен, ако знаете отговорите на въпросите от тази статия. Успех!

А сега научете дали къща или апартамент да изберете и какви са предимствата и недостатъците!