Няма коментари

Къща или апартамент – какви са предимствата и недостатъците

Къща или апартамент?

Изборът на недвижим имот, в който да се настани цялото семейство може да бъде огромна дилема. Най – често колебанието е между покупка на къща или апартамент. Всеки недвижим имот и от двата вида има своите предимства, но и недостатъци.

Предимства и недостатъци на къщата

Основните предимства на къщата са на първо място независимостта – в нея обикновено живее само едно семейство, няма съседи, чиито стени са директно залепени за вашите и чувате всеки шум от тях. Всеки един недвижим имот от този тип има двор! Двор в който може да се направи барбекю, да се прибере автомобила или да се декорира по желания начин. Разбира се може да се направи и зеленчукова градина – въпрос на предпочитания и желание за работа. Локалното отопление е и плюс и минус, защото може да си го пуснете когато пожелаете и не зависите от проблемите на доставчика. Разбира се има места за паркиране – в двора или на улицата – все безплатни и все собствени, стига да не се пречи на движението.

Недостатъците на къщата са основно няколко – поддръжката зависи изцяло и само от личните възможности и финансови ресурси. Ако протече покрива – поправяте си го сами и за ваша сметка. Друг недостатък е липсата на централно парно отопление. Тук вариантите са различни и може да се постави както локално парно отопление, така и отопление чрез използване на електрически конвектори, печки, радиатори, климатици – всичко по желание и според възможностите. Топлата вода обикновено е на бойлер, но много хора използват соларни панели за тази цел.

Предимства и недостатъци на апартамента

Сред основните плюсове на апартамента е централното отопление, предварително изградената инфраструктура, наличието на градинки и места за разходки наблизо. По – ниските сметки също не са за пренебрегване. Колективното управление на етажната собственост и необходимостта от обща работа по общите части са плюс! Плюс, защото при живеене в къща няма кой да изчисти тротоарите, снега, стълбището вместо вас. Таксите, събирани за поддръжка на входа са значително по – ниски от тези, които бихте инвестирали в къщата. Транспортната обезпеченост е сред другите плюсове. Повечето къщи са в предградията и извън центъра на града, което изисква пътуване до работа, училище, институции. По – добрата инфраструктура откъм наличие на различни магазини, заведения, доставчици на различни услуги също са голям плюс, особено за по – младите хора.

Недостатъците са главно в липсата на места за паркиране, натовареното и непрекъснато движение, замърсения въздух, намаляващите градинки и паркове, пренаселеността на големите градове. По – малката жилищна площ в сравнение с тази в къща също е от значение. Ако семейството стане по – голямо апартаментът може да се окаже тесен. Проблемите с неработещи асансьори, разбити тротоари и все по – трудното придвижване на пешеходци са особено неприятни.
Въпреки, че всеки един от двата типа недвижим имот – къща и апартамент има положителни и отрицателни характеристики въпрос на лично предпочитание е кое от двете да бъде купено или наето.

А ако се чудите, може в следващата статия да разберете как да изберем подходящ семеен недвижим имот