Няма коментари

Квартал Ветрен – важни обекти в квартала

Ветрен се намира в удобна близост до град Бургас – само на 10 км. и от 2009 година е със статут на квартал на града. Районът има стратегическо разположение, защото се намира до един от основните пътища в страната – магистралата от Бургас за София, като за квартала има отклонение. Известен още от древността районът се отличава с изключително приятен и топъл климат с мека зима, топло лято и продължителна есен. Кварталът се намира в низина и е защитен от околните планини. Равнинното местоположение на района предполага и малка или почти никаква денивелация, което го прави изключително приятен за живеене.

Образование

Днешното училище, чиито патрон е Христо Ботев е основано през 1927година от жителите на квартала. Две години по – късно учебните занятия се преместват и започват да се провеждат в новопостроената специално за тази цел сграда. Макар и крайно малка и недостатъчна , училищната сграда поддържа образователната дейност на квартала. През 1981 година във Ветрен e построена днешната училищна сграда. То е основно и обучава деца от І-ви до VІІІ-ми клас. Сградата е реновирана и добре поддържана с двор и ограда.

Здравеопазване

В пределите на Ветрен се намира новата бургаска болница – Дева Мария. Лечебното заведение е открито през 2009 година като оборудването му е съобразено с най – модерните практики в областта на здравеопазването. Към момента болницата разполага с 12 отделения и разполага с високо ниво на оборудване във всички области, включително родилно такова. На разположение на пациентите са последно поколение уреди за диагностика и лечение на различни заболявания.

Религия

В квартал Ветрен се намира църквата „Възнесение Господне“. В двора на храма е разположен и паметник, посветен на загиналите във Втората световна война. Храмовият празник на Спасов ден е повод за провеждането на различни празненства и денят е честван като празник на квартала.

Читалищна дейност

В миналото именно това е било мястото, на което се е развивала обществената и културна дейност на всяко едно населено място. Читалището в квартал Ветрен носи името Обнова и е създадено през 1923 година. Към него има библиотека с над 14 хиляди книги. Към читалището функционира и Певческата фолклорна група „Ветренски славеи“. Има група по народни танци.

Подобно на немалко от крайните квартали на съвременните градове и Ветрен притежава своите положителни черти. Сред най – важните и отличителни със сигурност е спокойната атмосфера и истинската наслада от чист въздух и красива природа – нещо, което силно започва да липсва в големите градове. Единственият автобус, който пътува до квартала е №3. Въпреки това при мястото е изключително привлекателно за ново строителство на хотели и жилищни сгради. Разбира се една от причините със сигурност е близостта до лековитите минерални извори, които се намират непосредствено до квартала.

Вижте какви имоти се продават и отдават под наем в кв. Ветрен.